Νέα-Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Συζητήσεις

Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής

Τοπική Οικονομία

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ότι οι πολίτες της ελληνικής κοινωνίας , είναι προβληματισμένοι σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και ειδικότερα με την έντονη κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. Όλοι λοιπόν έχουμε αναδείξει ως μόνιμο θέμα συζητήσεων το οικονομικό πρόβλημα διότι έχουμε πληγεί από τις δυσάρεστες εξελίξεις στην οικονομία. Δυστυχώς έπρεπε να φτάσουμε σε οριακά σημεία ώστε να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτόμαστε, να συζητάμε, ακόμη και να προτείνουμε λύσεις στα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε. Έτσι η γενική ύφεση που επικρατεί επηρεάζει αρνητικά και την τοπική οικονομία που αποτελεί άλλωστε τη μικρογραφία της κεντρικής οικονομίας. Ο ρόλος της τοπικής οικονομίας στην πορεία και στην εξέλιξη της οικονομίας γενικότερα είναι έξαλλου σημαντικός . Πολλές φορές η υιοθέτηση επιτυχημένων μοντέλων ορισμένων τοπικών κοινωνιών προσέφερε σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση προβλημάτων και σε κεντρικό επίπεδο. Γι’ αυτό λοιπόν καλό θα ήταν να δώσουμε στη τοπική οικονομία τη δέουσα προσοχή που της αρμόζει και να μην υποβαθμίζουμε τη σημασία της.

Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, χρήσιμο θα ήταν να αναλογιστούμε τις πολλαπλές ωφέλειες που θα έχει για μας η αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας. Τι σημαίνει όμως αυτή η αναβάθμιση; Απλούστατα σημαίνει την βελτίωση των όρων της ποιότητας ζωής των ανθρώπων του τόπου. Από αυτό προκύπτει ότι η βελτίωση , η άνοδος της τοπικής οικονομίας πρέπει να γίνει ο πρωταρχικός σκοπός όλων μας ,ο βασικός σύμβουλος των πράξεων που θα πρέπει να υιοθετήσουμε και των αξιών που θα πρέπει να υπηρετήσουμε. Το ανθρώπινο δυναμικό μιας πόλης είναι σημαντικό να συναθροίσει/ συγκεντρώσει τις δυνάμεις του διότι με αυτόν τον τρόπο περισσότερα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Πολλές φορές στη ζωή μας παρακολουθούμε διαφημιστικά σποτ στη τηλεόραση, στο ραδιόφωνο ή σε αφίσες εμπορικών συλλόγων το σλόγκαν στηρίξτε την τοπική αγορά , στηρίξτε τα τοπικά προϊόντα. Αν ακολουθήσουμε αυτή την πρακτική πιστεύετε ότι αυτό θα προσέφερε κάποιο οικονομικό όφελος και σε ατομικό επίπεδο; Η απάντηση είναι προφανής, διότι η στήριξη των τοπικών μας προϊόντων, μας προσφέρει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα οπού ορισμένα παρατίθενται παρακάτω:

  • Άνοδος της τοπικής δραστηριότητας και κατά συνέπεια της απασχόλησης.
  • Διεύρυνση της τοπικής οικονομίας με άμεση συνέπεια την κάλυψη όλο και περισσότερων αναγκών μας. Ας σταθούμε λίγο εδώ και ας σκεφτούμε το γεγονός, ότι όλοι μας πολλές φορές βρίσκουμε την εξής δικαιολογία για να μην ψωνίζουμε από την τοπική μας αγορά και να μεταφερόμαστε για αγορές στο μεγαλύτερο γειτονικό αστικό κέντρο. Η δικαιολογία είναι ότι δεν βρίσκουμε τη ποιότητα και τη τιμή των προϊόντων που θέλουμε στην αγορά μας. Μήπως αυτό είναι συνέπεια των δικών μας πράξεων; Μήπως προκύπτει από το γεγονός ότι δεν ρίχνουμε τα χρήματά μας στη δική μας αγορά και στους συμπολίτες μας; Πρέπει να καταλάβουμε το γεγονός ότι αν εμείς δώσουμε την ευκαιρία και τα κίνητρα στους τοπικούς εμπόρους , επιχειρηματίες κ.λπ. τότε και αυτοί με τη σειρά τους θα προσπαθήσουν να μας προσφέρουν αυτά που χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα την κάλυψη όπως είπαμε περισσοτέρων αναγκών. Άρα μήπως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης πέφτει πάνω μας;

  • Επίσης η άνοδος της τοπικής οικονομίας προσφέρει τα κίνητρα και την ευκαιρία σε πολλούς συμπολίτες μας που ζουν και εργάζονται μακριά ,να μπορέσουν να επιστρέψουν στο τόπο τους , προσφέροντας έτσι στην τοπική κοινωνία την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού της με όλες τις ωφέλιμες επιπτώσεις που προέρχονται από αυτό το γεγονός.

Η Αγαπημένη μας πόλη τα Φάρσαλα είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή. Χρόνια τώρα ο αγροτικός τομέας στηρίζει τα εισοδήματα των ανθρώπων της περιοχής, όχι μόνο των αγροτών αλλά και άλλων επαγγελμάτων ως αποτέλεσμα του μηχανισμού της οικονομίας, που λειτουργεί ως ένα κύκλωμα. Αν και τα τελευταία χρόνια ο πρωτογενής τομέας έχει υποστεί βαθιά κάμψη θεωρείται επιβεβλημένο να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητές του στο δρόμο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα . Η αλλαγή αυτή είναι αναγκαία για την οικονομική ανάκαμψη, και θα αποτελέσει μια από τις λύσεις για την έξοδο από τη δύσκολη κατάσταση στην όποια βρισκόμαστε. Ας ελπίσουμε ότι, όπως τόσες φορές ο πρωτογενής τομέας μας έχει βγάλει από οικονομικά αδιέξοδα στην ιστορία της Ελλάδας έτσι θα γίνει και στο μέλλον. Αυτό βέβαια, θα γίνει πραγματικότητα αν βρεθούν οι προϋποθέσεις εκείνες ώστε να οδηγηθεί η πρωτογενής παραγωγή σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους ανεκμετάλλευτους ή σε πόρους που αποδίδουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης πρέπει να γίνει προσπάθεια απεγκλωβισμού της πρωτογενής παραγωγής από λάθος πορείες.
Σημαντική θεωρείται η σύνδεση του αγροτικού τομέα με τους άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας και την συνεργασία του με την τοπική επιχειρηματικότητα ,που αυτό θα έχει ως συνέπεια την μεγαλύτερη απασχόληση και τη διεύρυνση των παραγωγών αλλά και στην καλύτερη οργάνωση τους με αποτέλεσμα την ευκολότερη σύνδεσή τους με την αγορά. Επίσης σε πολλές περιοχές έχει γίνει σύνδεση των προϊόντων του πρωτογενή τομέα με την μεταποίηση/ τυποποίηση που έχει οδηγήσει στη δημιουργία γνωστών και ποιοτικών προϊόντων τα οποία διοχετεύονται στο εξωτερικό, όπου τα ποιοτικά προϊόντα αρχίζουν να έχουν υψηλή ζήτηση.
Τέλος πολλές τοπικές οικονομίες ποντάροντας στην ποιότητα, στην τοπική ιδιαιτερότητα των παραγόμενων προϊόντων τους, δημιούργησαν μια παραδοσιακή αγορά που διατηρείται μέσα στο χρόνο και που είναι γνωστή σε πολλά μέρη του κόσμου. Ας σκεφτούμε πόσο ωραίο θα είναι να βρίσκουμε σε άλλες περιοχές φαρσαλινά προϊόντα. Δεν θα ήταν πραγματικά ωραίο; Μήπως τελικά είναι ώρα να αρχίσουμε να παραδειγματιζόμαστε ;

Από ορισμένες τοπικές κοινωνίες γίνονται μεγάλες προσπάθειες σύνδεσης της πολιτιστικής ανάπτυξης με την τοπική οικονομία. Αυτές οι κοινωνίες χρησιμοποιούν σαν όχημα, την πολιτιστική τους κληρονομιά και γενικότερα τον πολιτισμό τους για την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου. Γίνεται δηλαδή μια προσπάθεια ενεργοποίησης του ανθρωπινού δυναμικού των τοπικών περιοχών ώστε να καταστήσουν ορισμένα πολιτιστικά δρώμενα ως πόλο έλξης για την πόλη. Ας αναλογιστούμε τα επιτυχημένα παραδείγματα ορισμένων πόλεων ή κοινοτήτων που επενδύουν στη δημιουργία δραστηριοτήτων που προβάλλουν την φυσιογνωμία, την ιδιαιτερότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής τους. Παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων αποτελούν οι ποδηλατικές διαδρομές, διαδρομές πεζοπορίας, θρησκευτικές διαδρομές, γιορτές δάσους, γιορτές κρασιού, γιορτές καρναβαλιού, φεστιβάλ, εκδηλώσεις στα πλαίσια μεγάλων εορτών Χριστούγεννα, Πάσχα κ.λπ.
Ας αναφέρουμε ενδεικτικά πως στη πόλη μας η γιορτή χαλβά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά μήπως όλοι οι συμπολίτες θα έπρεπε να την αγκαλιάσουμε με μεγαλύτερη θέρμη μια τέτοια εκδήλωση; Μήπως θα έπρεπε να προσφέρουμε τις δυνάμεις μας ώστε να δημιουργήσουμε κάτι που θα αρέσει πρωτίστως σε εμάς , θα μας αντιπροσωπεύει, και ίσως τελικά να την καταστήσουμε σαν ένα πόλο έλξης για την πόλη. Σαν το παραπάνω παράδειγμα υπάρχουν παρά πολλά, το σημαντικότερο όμως είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να επιδείξουμε τη διάθεση που απαιτείται και επιτέλους να συνεργαστούμε ώστε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν προς όφελος της οικονομίας μας.

Όλοι θέλουμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες, με λιγότερα προβλήματα, σε πιο ανθρώπινες συμπεριφορές και όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε πλέον με τα κατάλοιπα και τις πρακτικές του παρελθόντος. Είναι αναγκαίο να κατευθυνθούμε στη δημιουργία μιας νέας οικονομικής κουλτούρας που ως βασικά συστατικά θα έχει την αλληλεγγύη, την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία, το συλλογικό κέρδος και ως εχθρό του θα έχει την οικονομική απληστία και τον οικονομικό σφετερισμό.
Ας δώσουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό και ας ελπίσουμε ότι τελικά θα επιτύχουμε αυτό που δεν έχουμε καταφέρει ως τώρα!!!!