Νέα-Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Συζητήσεις

Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής

Περιβάλλον-Οικολογία

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα έκδηλο ενδιαφέρον για το περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλοι θα έχουμε ακούσει είτε από τα Μ.Μ.Ε. είτε μέσω συζητήσεων μας, για προβλήματα σχετικά με το περιβάλλον, απειλές κατά του οικοσυστήματος αλλά και για τρόπους αντιμετώπισης όπως βιώσιμη-αειοφόρο ανάπτυξη, για βιολογικά προϊόντα, εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Υπάρχουν βέβαια και πολλά προβλήματα όσον αφορά το περιβάλλον. Τα πιο γνωστά παραδείγματα προβλημάτων αποτελούν η μόλυνση της ατμόσφαιρας ιδιαίτερα σε αστικά κέντρα, η μόλυνση των υδάτων, η αραίωση του στρώματος του όζοντος με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τέλος το πρόβλημα των παγκόσμιων κλιματικών αλλαγών.
Σε τι κατάσταση λοιπόν βρίσκεται το περιβάλλον σήμερα; Είναι ελεγχόμενη αυτή η συγκεκριμένη κατάσταση ή είναι μη αναστρέψιμη; Πάνω σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες παραθέτονται παρακάτω. Αρχικά θα αναφέρουμε την πιο απαισιόδοξη από αυτές που λέει ότι δυστυχώς τα πράγματα έχουν φτάσει σε απροχώρητο σημείο και ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ανεπανόρθωτη με συνέπεια ο πλανήτης να κινδυνεύει και μαζί με αυτόν να κινδυνεύει και η ανθρώπινη ζωή. Σε πλήρη αντίθεση με αυτήν την άποψη βρίσκεται η αισιόδοξη πλευρά που ναι μεν παραδέχεται την ύπαρξη μερικών περιβαλλοντολογικών προβλημάτων αλλά πιστεύει ότι τα σενάρια καταστροφολογίας είναι φαντασιώσεις κάποιων φανατικών ακτιβιστών, αγνοώντας ίσως ή κλείνοντας ηθελημένα τα μάτια στις ραγδαίες και τρομερές αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών.
Υπάρχει και μια τρίτη προσέγγιση που θεωρεί ότι βρισκόμαστε σ’ ένα οριακό σημείο και αν δεν παρθούν γρήγορα κάποια μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος τότε η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη. Ισχυρίζεται όμως ότι αν εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα άμεσα , από όλα τα κράτη τότε θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Επομένως εμείς ποια προσέγγιση πρέπει να διαλέξουμε; Να τα δούμε όλα άσπρα ή όλα μαύρα; Ίσως η πιο σωστή τακτική θα ήταν αντί να πάρουμε κάποια πλευρά από τις συγκεκριμένες να αρχίσουμε να προσπαθούμε, να ενδιαφερόμαστε και να φροντίζουμε το περιβάλλον μας .Δηλαδή με μια λέξη ας περάσουμε στη πράξη και ας αφήσουμε τα λόγια. Όπως χίλιες φορές έχει ακουστεί, το περιβάλλον είναι το σπίτι μας, ο κήπος μας, ο χώρος στον οποίο ζούμε και εκτελούμε κάθε δραστηριότητα μας. Είναι ποτέ δυνατόν κάποιος άνθρωπος να ήθελε να ζει μέσα σε ένα βρώμικο και ανθυγιεινό χώρο; Προφανώς κάθε νοήμων άνθρωπος δεν θα το ήθελε. Είναι όμως θέμα νοημοσύνης ή είναι πρόβλημα που πηγάζει από την έλλειψη ηθικής της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι μάλλον εύκολη. Το δύσκολό εντοπίζεται στην αλλαγή της συμπεριφοράς μας απέναντι στο περιβάλλον. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να παλέψουμε για ένα καθαρό περιβάλλον, να σταματήσουμε να αδιαφορούμε και να τα περιμένουμε όλα από τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και ας προσφέρει ο καθένας μας ότι μπορεί και με όποιες δυνάμεις έχει.
Ας σκεφτούμε τώρα την ωραία μας πόλη τα ΦΑΡΣΑΛΑ. Θα ήταν ευχής έργον η ιστορική μας και πλούσια σε πολιτισμό πόλη να μην είχε προβλήματα σε σχέση με το περιβάλλον. Δυστυχώς όπως όλες οι ελληνικές πόλεις, έτσι και εμείς έχουμε προβλήματα με τα απορρίμματα , το νερό και άλλα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα σκουπίδια. Τα σκουπίδια εκτός από την αισθητική πλευρά του θέματος προκαλούν και προβλήματα μυρωδιάς, κινδύνων πυρκαγιάς και μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης θα έχουν πάει περίπατο στον (περιφερειακό) δρόμο στο βουνό ή στα διάφορα πάρκα της πόλης. Το πιθανότερο είναι να αντίκρισαν εκεί πεταμένα σκουπίδια από διάφορες συσκευασίες: αναψυκτικά, σνακ, αλουμινόχαρτα κ.λπ. Είναι πολύ όμορφο το να απολαμβάνουμε τον καφέ μας, το αναψυκτικό μας ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε αλλά μήπως θα ήταν ακόμη πιο όμορφο να τα απολαμβάναμε σε ένα πιο καθαρό χώρο χωρίς σκουπίδια γύρω μας; Φυσικά και ναι. Υπάρχουν λύσεις σε αυτό το πρόβλημα;
Υπάρχουν και θα τις περιγράψουμε αμέσως παρακάτω. Κατ’ αρχάς το θέμα μπορεί να λυθεί με μια σκέψη που πολλοί μπορεί να έχουν σκεφτεί και άλλοι ίσως να έχουν προτείνει στην πολιτεία για τη σύσταση σώματος « σκουπιδονόμων» ώστε να μας κόβουν κλήση για κάθε σκουπίδι που πετάμε όπως η τροχαία κόβει κλήσεις για παραβάσεις του κοκ. Με αυτό τον τρόπο ίσως να λειτουργούσε πάνω μας η μέθοδος του αντικινήτρου και για να μη πληρώνουμε δεν θα ρυπαίναμε. Θα γινόταν όμως έτσι ; Επίσης θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το πρόβλημα στην τοπική αρχή και χωρίς να κάνουμε τίποτα απολύτως , να περιμένουμε να μας το λύσει. Ακόμη μια θα ήταν να δημιουργήσουμε ομάδες « αυτοκάθαρσης» από ευαίσθητους και συνειδητοποιημένους συμπολίτες μας που θα καθάριζαν και θα μάζευαν τα απορρίμματα των Φαρσαλινών πολιτών. Οι δύο παραπάνω όμως λύσεις θα είχαν μάλλον προσωρινό χαρακτήρα και μέσα σε λίγες εβδομάδες η κατάσταση θα ήταν η ίδια. Μία λύση με μόνιμο ίσως χαρακτήρα θα ήταν η αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών από όλους μας ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΑΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ!!! Θα πρέπει λοιπόν να εφαρμόσουμε πάνω μας τη μέθοδο του κινήτρου. Και πιο θα είναι αυτό το κίνητρο; Το κίνητρο θα είναι μια όμορφη, καθαρή, αξιόλογη πόλη. Φανταστείτε πόσο περήφανοι θα νιώθατε αν κάποιος φιλοξενούμενός σας , σας έλεγε ότι δεν έχει ξαναδεί στην Ελλάδα πιο καθαρή πόλη από τα ΦΑΡΣΑΛΑ και δεν έχει ξαναδεί πολίτες μιας πόλης που να δείχνουν τέτοιο σεβασμό προς το περιβάλλον. Μήπως αυτό πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ως στόχο. Ο καθένας μας ας αρχίσει να σκέφτεται πoιο είναι το καλό για την πόλη μας, να μην αδιαφορεί, να μην λέει δε βαριέσαι και δεν έγινε τίποτα, να προσπαθεί να αλλάξει οτιδήποτε προκαλεί πρόβλημα στο περιβάλλον και στους συμπολίτες του.
Ξεκίνα από τα πιο απλά: μην πετάς σκουπίδια, κάνε ανακύκλωση σωστά, μην ρυπαίνεις. Πρέπει να λύσουμε τα απλά και τα αυτονόητα για να περάσουμε στα πιο σύνθετα. Το περιβάλλον ανήκει σε όλους και σε κανέναν. Γι’ αυτό το λόγο υποχρεούμαστε να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μολύνει και να βρωμίζει το περιβάλλον ενώ άλλοι έχουν την υποχρέωση να το καθαρίζουν. Όλοι οι πολίτες έχουν την υποχρέωση και το καθήκον να σέβονται και να προσέχουν το περιβάλλον γιατί όλοι είμαστε μέρος αυτού. Εκτός από τα σκουπίδια υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Για όλα αυτά είναι καλό να εφαρμόσουμε τις ίδιες τακτικές, δηλαδή σταματάμε να αδιαφορούμε, βλέπουμε με άλλη οπτική τα πράγματα, αλλάζουμε τις πρακτικές εκείνες που δημιουργούν τα προβλήματα, συμμετέχουμε σε ομάδες που ενδιαφέρονται και φροντίζουν το περιβάλλον. Πολλοί πιστεύουν ότι η αναγνώριση του προβλήματος προσφέρει τη μισή λύση. Έτσι ξεκινάμε και εμείς, καταλαβαίνουμε το πρόβλημα, το σκεφτόμαστε, το επεξεργαζόμαστε και μετά προσπαθούμε να βρούμε και να προτείνουμε λύσεις.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν αποκτήσουμε συλλογική συνείδηση για το περιβάλλον και όχι μόνο, τότε μόνο μπορούμε να επηρεάσουμε την τοπική διοίκηση και μετέπειτα τις κυβερνήσεις ώστε να εφαρμόσουν κάποια περιβαλλοντολογικά συστήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Περιμένουμε λοιπόν από όλους τους συμπολίτες μας να μας υποδείξουν προβλήματα, να τα συζητήσουμε στο forum, να μας κάνουν προτάσεις και να καταλήξουμε σε λύσεις!