Νέα-Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Συζητήσεις

Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής

Παιδεία-Εκπαίδευση

«Μάθε γράμματα να γίνεις άνθρωπος» έλεγε ο Καπετάν Μιχάλης στο γιό του Νίκο Καζαντζάκη.

Οι κοινωνιολόγοι ορίζουν την παιδεία ως την εκμάθηση της γλώσσας και την μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων που μας κληρονόμησαν οι προηγούμενες γενιές ,άρα και συνέχεια αυτών , ώστε να μην υπάρξει παλινδρόμηση σε προηγούμενα στάδια.

Ο παραπάνω ορισμός καταδεικνύει δύο σπουδαία πράγματα:

    α. Για να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε, που ζούμε, ποια είναι η ιεράρχηση των αξιών της ζωής μας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μορφωθούμε.
    Να κατανοήσουμε και να αφομοιώσουμε δηλαδή την κληρονομιά που λάβαμε από τις προηγούμενες γενιές ώστε να μπορέσουμε να την εξελίξουμε για τις επόμενες, και

    β. Είναι καθήκον μας να μη σπάσουμε την αλυσίδα της εξέλιξης. Να μην πισωγυρίσουμε , να γίνουμε καλύτεροι από τους γονείς μας και τους παππούδες μας, να μάθουμε ότι μάθανε και ακόμη περισσότερα, να ανεβάσουμε τον πήχη για τα παιδιά μας. Έτσι θα μπορέσει να υπάρξει συνέχεια στο έθνος μας και πρόοδός του.

Η τεχνολογική εξέλιξη με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο να γίνονται απαραίτητοι στην καθημερινότητά μας έφερε τεράστιες αλλαγές στη ζωή μας. Όπως κάθε είδους εξέλιξη έτσι και αυτή έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Διευρύνθηκαν τα σύνορα, υπάρχει αλληλεπίδραση με κατοίκους σε κάθε σημείο του πλανήτη, η πληροφορία έγινε άμεση και προσιτή στον κάθε ένα ανά πάσα στιγμή και πολλά πολλά ακόμη θετικά στοιχεία. Ταυτόχρονα και μέσα σε αυτά ο κίνδυνος της ομογενοποίησης των πολιτισμών με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθρώπων χωρίς ταυτότητα , χωρίς γλώσσα , χωρίς ιστορία χωρίς παιδεία είναι ορατός και μεγάλος.
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη θωράκιση και στον παραπάνω κίνδυνο είναι η πολύπλευρη και σφαιρική μόρφωση. Έτσι μπορεί κανείς να κατανοήσει πλήρως τη θέση του στον κόσμο και να προωθήσει τις ιδέες τα πιστεύω και τον πολιτισμό του παντού.
Στη σύγχρονη Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της κρίσης των αξιών η παιδεία πρέπει να παίξει τον σημαντικότερο ρόλο για την επανάκαμψη του έθνους. Είναι χρήσιμο να ξέρουμε τι σημαίνει spread και haircut αλλά πιο χρήσιμο είναι να ξέρουμε πότε και γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα στο παρελθόν ποιοι έφταιξαν, ποιοι λάθος χειρισμοί έγιναν, πως επανήλθε , ποια ήταν η καλύτερη οικονομικά περίοδος της χώρας ,που οφειλόταν αυτό κτλ.
Είναι προφανές ότι η παιδεία σε κάθε χώρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευημερία των πολιτών της. Είναι ο πυρήνας, η ταυτότητα κάθε ανθρώπου και η ασπίδα σε κάθε δυσκολία. Ας της δώσουμε την αξία που πρέπει για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.