Νέα-Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Συζητήσεις

Σφάλμα
 • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής
 • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής

Κοινωνική Συνείδηση

Στη θεματική ενότητα «Κοινωνική Συνείδηση», στόχος μας είναι να αναλύσουμε τον όρο καθεαυτό αλλά και να προβάλουμε τις δυνατότητες που αναπτύσσονται όταν συνολικά οι πολίτες μιας τοπικής κοινωνίας δραστηριοποιούνται και αναλαμβάνουν ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα της περιοχής τους.
Η κοινωνική συνείδηση αφορά σε δράσεις όπως εθελοντισμός, προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας, ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενημέρωση-ενόχληση των αρμόδιων αρχών σε τομείς που χρήζουν βελτίωσης, ανάληψη πρωτοβουλιών και κατάθεση προτάσεων, διοργάνωση διαφόρων ειδών εκδηλώσεων(πολιτιστικών, αθλητικών, κοινωνικών κ.α), ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ πολιτών και φορέων της πόλης και γενικότερα την ενεργό δράση των κατοίκων της περιοχής μας σε ότι αφορά τον τόπο μας και κατ’ επέκταση αφορά όλους μας.
Στη σελίδα αυτή υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων αλλά ταυτόχρονα είναι εφικτή η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επισκεπτών προκειμένου μέσα από τον διάλογο να αναδειχθούν χρήσιμες ιδέες και συμπεράσματα για την βελτίωση της ζωής μας στα Φάρσαλα.
Το σημαντικότερο πράγμα σε μια κοινωνία είναι η ’’ομόνοια και η σύμπνοια’’ που οδηγεί στην πρόοδο της κοινωνίας συνολικά.
Ο χειρότερος εχθρός της είναι η ’’ιδιοτέλεια και η αδιαφορία’’. Στην χώρα μας δυστυχώς και κυρίως τις τελευταίες τρεις -τέσσερις 10ετίες οι δύο αυτές ασυνείδητες συμπεριφορές υπήρξαν πηγές αρνητικών αποτελεσμάτων σε σωρεία περιπτώσεων και τομέων. Η έννοια της Κοινωνικής Συνείδησης είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.
Έχουμε υποχρέωση να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τον τόπο μας και καθετί δημόσιο-κρατικό ή δημοτικό, σαν το σπίτι μας, σαν το κήπο μας, που τα φροντίζουμε και τα περιποιούμαστε και όχι σαν το χώρο που μπορούμε αυθαίρετα να καταπατούμε και να ασελγούμε πάνω του χωρίς κυρώσεις και επιπτώσεις. Άλλωστε όλοι μας στον ίδιο χώρο ζούμε, με το «ίδιο καράβι ταξιδεύουμε κι αν αυτό από κάπου αρχίσει να μπάζει νερά, όλοι μαζί θα πνιγούμε και όχι μόνο όσοι έφταιγαν».
Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι σε μια κοινωνία δεν πρέπει να λειτουργεί κανείς μόνος του και μόνο προς όφελός του γιατί θέλοντας και μη επηρεάζει και επηρεάζεται από τους γύρω του, ζει και αναπτύσσεται στον ίδιο χώρο.
Οι άνθρωποι για το λόγο αυτό συγκρότησαν κοινωνίες άλλωστε, διότι οι πολλοί μπορούν να κάνουν περισσότερα απ’ ότι ο ένας, οι πολλοί μπορούν να απολαύσουν και να χαρούν περισσότερα. Η ισχύς εν τη ενώσι, μας θυμίζει η ρήση του Ομήρου. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να φέρουμε ενδεικτικά κάποια παραδείγματα που λόγω της ασυνειδησίας ή αδιαφορίας ορισμένων συμπολιτών μας δημιουργούνται προβλήματα σε ολόκληρη την πόλη. Είναι σύνηθες το φαινόμενο να διασχίζει κανείς τους αγροτικούς δρόμους της περιοχής μας και στα «κανάλια» αυτών να συναντά ένα σωρό απορρίμματα με πιο σημαντικά τις άδειες συσκευασίες των φυτοφαρμάκων και των λιπαντικών των μηχανημάτων.
Όλα αυτά τα απορρίμματα μολύνουν το περιβάλλον και κυρίαρχα το περιβάλλον της επαρχίας μας με τα αποτελέσματα να είναι δυσάρεστα για όλους μας( όσον αφορά την υγεία μας, την καθαριότητα, την καλαισθησία κ.α) αλλά και αναπότρεπτα πολλές φορές. Όπως ήδη γνωρίζουμε όλοι, το πόσιμο νερό της περιοχής μας αγγίζει σχεδόν το μέγιστα επιτρεπτά όρια των χημικών αναλύσεων. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται αποκλειστικά στο φαινόμενο που περιγράψαμε παραπάνω αλλά και σε πολλούς ακόμη παράγοντες.
Ένα άλλο παράδειγμα που αφορά επίσης στην αδιαφορία και ασυνειδησία έχει να κάνει με την καθαριότητα του περιφερειακού δρόμου του άλσους της πόλης μας, όπου δυστυχώς τα σκουπίδια συναντώνται σε όλο το μήκος του δρόμου, τα οποία και μεταφέρονται λόγω ανέμου στο δάσος και ανά πάσα στιγμή εγκυμονεί κίνδυνος πυρκαγιάς ακόμα και τους μη καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης μεταφέρονται και στις αυλές ή τις ταράτσες των παρακείμενων σπιτιών, με αποτέλεσμα ορισμένοι συμπολίτες μας να επιβαρύνονται χωρίς λόγο.
Τι θα μπορούσε να κάνει ένας κοινωνικά συνειδητοποιημένος πολίτης στις παραπάνω περιπτώσεις;;

  1. Να φροντίσει εκ των προτέρων να μην δημιουργήσει απορρίμματα, διότι ως γνωστόν το προλαμβάνειν υπερέχει του θεραπεύειν.
  2. Να συλλέξει ο ίδιος όσα απορρίμματα μπορεί έστω κι ας μην είναι δική του ευθύνη, δίνοντας το παράδειγμα στους υπολοίπους (και κυρίως στους νεότερους) φροντίζοντας έμπρακτα για το περιβάλλον.
  3. Να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές ουτοσώστε να επιληφθούν καθώς είναι πιθανό να μην είναι ενήμερες.
  4. Να αποτρέψει ή ακόμη και να παρατηρήσει οποιονδήποτε προβαίνει σε τέτοιου είδους πράξεις.

   Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο σε αναλυτικά παραδείγματα, καθώς θεωρούμε ότι μέσα από τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητή η θέση μας για τον όρο «Κοινωνική Συνείδηση» και ο τρόπος που έχουμε υποχρέωση να σκεφτόμαστε, να ζούμε και να υπάρχουμε στην περιοχή μας ,στην πόλη μας αλλά και σε κάθε κοινωνία γενικότερα.