Νέα-Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Συζητήσεις

Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής

Καθημερινότητα-Προβλήματα Πόλης

 

Στη θεματική ενότητα «Καθημερινότητα-Προβλήματα της πόλης» θέλουμε να αναδείξουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει για κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά αλλά και συνολικά σαν κοινωνία, η έννοια του επαναλαμβανόμενου, του οικείου, του τετριμμένου, του ‘’καθημερινού’’ δηλαδή. Η καθημερινότητα είναι αυτή που μας επιβαρύνει, μας κουράζει και κατά καιρούς, όλοι μας επιζητούμε εναγωνίως να βγούμε απ’ αυτή. Το ζητούμενο όμως έγκειται ακριβώς εδώ, καθώς δεν φτάνουν οι σπασμωδικές έξοδοι από τη καθημερινότητά μας αλλά απαιτείται η διαρκής βελτίωση αυτής, η διατήρησή της σε υψηλά επίπεδα και ο εμπλουτισμός της με ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία με την προϋπόθεση των παραπάνω, μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο της ζωής μας.
Δυστυχώς όπως συμβαίνει στις πλείστες των ελληνικών πόλεων, ακόμη και των αραιοκατοικημένων, έτσι και στην πόλη μας , κυρίως λόγω έλλειψης υποδομών αλλά συνακόλουθα και λόγω κακών δικών μας συμπεριφορών, η καθημερινότητά μας χαρακτηρίζεται από κυκλοφοριακή συμφόρηση, από περιβαλλοντική μόλυνση, με λογής λογής απορρίμματα να μας περιστοιχίζουν, από δυσκολία μετακίνησης, είτε για τους απλούς πεζούς αλλά πολύ περισσότερο για Α.Μ.Ε.Α, με προσβάσεις, πεζοδρόμια, εισόδους κοινόχρηστων χώρων κατειλημμένα από παρανόμως σταθμευμένα οχήματα , κατεστραμμένα ή μη αποκατασταθέντα σε συνέχεια πρόσφατων έργων, από μη ηλεκτροφωτιζόμενα στενά επί μακρόν, λόγω αδιαφορίας των αρχών αλλά και των πολιτών, από προσβολή του όμορφου και του καλαίσθητου, με εικόνες εγκατάλειψης σε κοινόχρηστους χώρους, πλατείες και πάρκα. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και η σελίδα μας, μέσω αυτής της ενότητας, εξυπηρετεί κατ’ουσίαν ακριβώς αυτό. Την ενεργοποίηση των πολιτών, την ανάδειξη των προβλημάτων, την συζήτηση για την εξεύρεση λύσεων και εν τέλει την κατάθεση προτάσεων για την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων και την συνολική βελτίωση του καθημερινού μας βίου στα Φάρσαλα. Στη συνέχεια θα περάσουμε στην ανάλυση συγκεκριμένων περιπτώσεων-προβλημάτων της πόλης μας τα οποία έχουμε εντοπίσει , θέλουμε να τα θίξουμε και με χαρά θα δεχθούμε τις προτάσεις σας πάνω σε αυτά.

Αρχικά ένα χρονίζον πλέον κατά τη γνώμη μας πρόβλημα, είναι αυτό της συγκοινωνιακής φόρτισης, κυρίως σε συνέχεια της πεζοδρόμησης του κέντρου της πόλης, που έχει μετακυλιστεί σε δρόμους ,οι οποίοι λόγω διαφορετικού αρχικού σχεδιασμού δεν είναι πλέον ικανοί να εξυπηρετήσουν την ολοένα και αυξανόμενη κίνηση(π.χ. Β΄ Συντ. Ιππικού, Ν. Πλαστήρα κ.α).Φρονούμε πως μια συγκοινωνιακή μελέτη για το σύνολο της πόλης, με τι προτάσεις όλων των αρμόδιων φορέων αυτής, είναι επιβεβλημένη το συντομότερο δυνατόν. Σε συνέχεια των παραπάνω κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε την άσχημη κατάσταση του συνόλου σχεδόν των δρόμων της πόλης, οι οποίοι εδώ και χρόνια δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης και ανά πάσα ώρα και στιγμή εγκυμονούν κίνδυνοι ατυχημάτων εξαιτίας της κατάστασης αυτών(π.χ. περιφερειακή οδός Καρδίτσας-Φαρσάλων-Βόλου). Κλείνοντας την ενότητα των δρόμων-συγκοινωνιών θα θέλαμε να επισημάνουμε πόσο πιο εύκολη και ευχάριστη θα ήταν η καθημερινότητά μας στους δρόμους-πεζοδρόμους της πόλης, αν δεν συναντούσαμε μονίμως παρανόμως σταθμευμένα και διερχόμενα οχήματα σε διάφορα σημεία όπου αυτό απαγορεύεται, πολλές φορές ακόμη και έξωθεν ή πλησίον του Δημαρχιακού Μεγάρου της πόλης.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε άλλωστε ότι οι πεζόδρομοι της πόλης κατασκευάστηκαν, ακριβώς για να προσφέρουν απλότητα και φιλικότητα προς τους πεζούς. Μια μικρή σε έκταση επαρχιακή πόλη σαν τη δική μας δε απαιτεί εξάλλου τη χρήση αυτοκινήτου για οποιαδήποτε μετακίνησή μας. Ας σεβαστούμε τους ανήμπορους, τα παιδιά και τους εαυτούς μας και ας απολαύσουμε την απλότητα και την ποιότητα ζωής που παρέχει η επαρχία, χωρίς να την καταντήσουμε κι αυτή μια μικρογραφία των ασφυκτικά πνιγμένων μεγάλων πόλεων. Αλλάζοντας τομέα θα θέλαμε να αναφερθούμε στους χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι χρήζουν της προσοχής και του ενδιαφέροντός μας. Συγκεκριμένα εδώ και χρόνια(τουλάχιστον 5-6) δεν έχει αποκατασταθεί η «προτομή του Βουκεφάλα», του γνωστού φαρσαλινού αλόγου του Μέγα Αλέξανδρου, που κοσμούσε την πλατεία του Απιδανού ποταμού και προσέδιδε τον απαραίτητο ιστορικό συμβολισμό(είχε θεμελιωθεί επί των ημερών του αείμνηστου Λάκη Βαϊρακλιώτη). Σε ένα μέρος που το καλοκαίρι συνήθως κατακλύζεται από νέους και παιδιά μικρής ηλικίας είναι κρίμα να μην δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες της πλατείας να μάθουν την ιστορία του τόπου τους και να νιώσουν υπερήφανοι για την καταγωγή τους. Άλλωστε η αποκατάστασή της δεν είναι θέμα οικονομικού κόστους , αλλά ενδιαφέροντος. Συνακόλουθα περνώντας κανείς από τον «θολωτό τάφο» αρχαϊκής περιόδου της οδού Λαμίας στην είσοδο της πόλης εκ νότου, αντικρίζει κατά καιρούς ένα ιστορικό μνημείο πνιγμένο στα χόρτα και τα αγκάθια μη φωταγωγημένο τα βράδια , εικόνα που δημιουργεί αμέσως την χείριστη εντύπωση και στον επισκέπτη της πόλης αλλά και στον κάτοικο αυτής. Και αυτή η περίπτωση είναι απλά ζήτημα ενδιαφέροντος και όχι χρημάτων.

Στο σημείο αυτό όμως, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Δημοτικής Αρχής, καθώς έχουν ξεκινήσει εργασίες που αφορούν στην ανάδειξη της Ακρόπολης και τμημάτων οχύρωσης της αρχαίας πόλης Φαρσάλου, όπως επίσης προχωρούν και οι εργασίες για την ανάδειξη της περιοχής των πηγών του γνωστού σε όλους μας, Απιδανού Ποταμού. Οι προσπάθειες των υπευθύνων όμως, δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζουν αλλά αντίθετα να μας τονώνουν το ενδιαφέρον. Με πολλούς και διάφορους τρόπους, κυρίως στα πλαίσια του εθελοντισμού, όλοι μας μπορούμε να συνδράμουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια των αρχών για την βελτίωση της καθημερινότητάς μας.
Έτσι μέσα από την ιστοσελίδα της Φ.Θ.Ι.Α θα χαρούμε να συζητήσουμε πάνω σε προβλήματα της καθημερινότητάς μας, να τα αναδείξουμε και κυρίως να βοηθήσουμε για την επίλυσή τους.