Νέα-Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Συζητήσεις

Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής

Ιστορία-Πολιτισμός


Ο τόπος μας είναι ένας τόπος γεμάτος ιστορία. Αποτέλεσε τόπο γέννησης αρχαίων ηρώων, συναρπαστικών μύθων και πεδίο επικών μαχών. Τόπος πολιτισμού, τόπος που κυριάρχησε στην Θεσσαλία και έπαιξε σημαντικότατο ρόλο σε ολόκληρη τη αρχαία αλλά και την σύγχρονη Ελλάδα.

Η Φαρσάλων Θεώρησις Ιδεών και Αξιών κρύβει μέσα της την αρχαία ονομασία του τόπου μας...ΦΘΙΑ, αρχαία πόλη της Θεσσαλίας, πρωτεύουσα του βασιλείου των Μυρμιδόνων. Πόλη, στην οποία κατά την περίοδο των Ομηρικών επών, βασίλευε ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες όλων των εποχών, Ο ξακουστός Αχιλλέας, γιος του βασιλιά Πηλέα και της Νηρηίδας Θέτιδας που εκστράτευσε στην Τροία με πενήντα πλοία, αρχηγός των Μυρμιδόνων. Η ακριβής της θέση σύμφωνα με ιστορικές πηγές συμπίπτει με εκείνη των σημερινών Φαρσάλων. Κυκλώπεια τείχη περιέφραζαν την αρχαία πόλη. Στην περιοχή που εκτείνεται στην κοιλάδα του αρχαίου ποτάμιου Θεού, του Ενιπέως, άλλες σημαντικές αρχαίες πόλεις είναι το Θετίδιο, η Σκοτούσα, το Πεύμα, η Ερέτρια και η σημαντικότερη όλων η αρχαία Φάρσαλος. Το όνομα της Φθίας αποτελεί πηγή έμπνευσης του εγχειρήματός μας. Η ιστορία της καθώς και τα κατορθώματα των ηρώων της θα αποτελέσουν το φωτεινό παράδειγμα προκειμένου ο τόπος να καταφέρει να αποκτήσει ξανά την παλιά του αίγλη καθώς και την θέση που του αξίζει στην σύγχρονη Ελλάδα.

Η πόλη μας μετά την αρχαιότητα συνέχισε την πορεία της και κατά την διάρκεια των ρωμαϊκών και μετέπειτα των βυζαντινών χρόνων. Μνημονεύεται σε γραπτές πηγές ως Φθία, γνωρίζει οικονομική άνθηση και ενισχύει τα τείχη της αρχαίας Ακρόπολής της. Κατά την τουρκοκρατία συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, γνωστή για τις εύφορες αγροτικές εκτάσεις της αλλά και το ονομαστό προϊόν της, τον χαλβά, καθώς και το παζάρι της πόλης που χρονολογείται από το 1608.

Θεωρούμε ότι μέσα στην πορεία των χιλιάδων ετών ιστορίας του τόπου μας, η παρούσα χρονική στιγμή βρίσκει την πόλη μας σε σημείο σημαντικής κάμψης, συνεχίζοντας δυστυχώς μία πτωτική πορεία αρκετών ετών. Επί της ουσίας, από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και έπειτα, η πόλη μας και η ευρύτερη περιοχή της δεν αξιοποίησε σε καμία περίπτωση την σπουδαία ιστορία της, οδηγούμενη ως τις μέρες μας στο να χάσει την πραγματική της ταυτότητα. Οι λόγοι και οι παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν είναι πολλοί...η Φαρσάλων Θεώρησις Ιδεών και Αξιών θα αναλάβει στους σκοπούς της αυτές τις αναζητήσεις και θα προχωρήσει σε δράσεις. Κύρια θέση μας στο συγκεκριμένο θέμα και αδιαμφισβήτητη άποψη όλων μας αποτελεί το εξής : η πόλη μας δεν ανέκτησε την πραγματική της θέση στο παρόν γιατί ελάχιστες προσπάθειες έγιναν προκειμένου να συνδεθεί με το ένδοξο παρελθόν της. Ο ιστορικός και ο πολιτιστικός πλούτος αυτής της πόλης είναι ανεξάντλητος, ελάχιστα είναι όμως τα οφέλη που λαμβάνουμε από αυτόν στις μέρες μας. Οι ευκαιρίες που χάθηκαν στο πέρασμα των ετών είναι πολλές. Θεωρούμε απαράδεκτο να μην έχει αναδειχτεί στην πόλη μας ουσιαστικά κάποιος αρχαιολογικός χώρος που να καταδεικνύει το παρελθόν μας. Θεωρούμε απαράδεκτο να μην έχει γίνει ούτε μία ενέργεια που να συνδέει την πόλη μας με τον ξακουστό ήρωα Αχιλλέα και τους προγόνους τους καθώς και μην υπάρχει, ακόμη, ένα μνημείο που να τον τιμά ώστε να πάψει να βρίσκεται απλά στις συνειδήσεις μόνο των Φαρσαλινών αλλά να το κάνει γνωστό στα πέρατα της γης, ότι αυτός ο τόπος, η αρχαία Φθία, το βασίλειο των Μυρμιδόνων, γέννησε τον ήρωα και αποτέλεσε το εφαλτήριο για τα Ομηρικά κατορθώματά του.
Η ανάδειξη όλης της ιστορίας, των προσώπων και των μύθων που συνδέονται με τον τόπο μας και συνιστούν ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της πόλης μας. Ο Πηλέας, η Θέτιδα, η βάπτιση του Αχιλλέα στα νερά του Απιδανού, ο μύθος της αθανασίας του ήρωα, η εκστρατεία στην Τροία, οι Μυρμιδόνες, ο Ολυμπιονίκης Πολυδάμαντας, ο τετράρχης της Θεσσαλίας Φαρσάλιος Δάοχος ο Β΄ και η οικογένεια των Εχεκρατίδων, το περίφημο ιππικό της και ο Βουκεφάλας, το άλογο που οδήγησε τον Μ. Αλέξανδρο στα βάθη της Ασίας, οι μάχες της περιοχής των Φαρσάλων όπως η μάχη των Θεσσαλών εναντίων περσικής στρατιάς, η μάχη των ΄΄Κυνός Κεφαλών΄΄, η μάχη μεταξύ Πομπηίου και Ιούλιου Καίσαρα, η μάχη των Φαρσάλων στον ελληνοτουρκικό πόλεμο, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αναζήτηση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μας.

Δυστυχώς, η απραξία των ανθρώπων που είχαν τις τύχες της πόλης μας στα χέρια τους, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική μας απομόνωση. Η τουριστική μας προβολή, σε σχέση με όλα όσα έχουμε να επιδείξουμε, είναι ανύπαρκτη. Η γνώση της ιστορίας μας σε πολλές τάξεις συμπολιτών μας είναι ελάχιστη.Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να προβάλουμε την πόλη μας, την κληρονομιά της και την σημασία της, στον υπόλοιπο κόσμο, όταν εμείς οι ίδιοι τα αγνοούμε. Είναι στο χέρι μας σαν τοπική κοινωνία να αφυπνιστούμε και να καταλάβουμε σε ποια πόλη ζούμε. Επικροτούμε κάθε καλή ενέργεια που γίνεται προς τον σκοπό αυτό από οποιαδήποτε αρχή. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της ανασκαφής στον χώρο της Ακρόπολης, ακούμε με χαρά ότι επιτέλους κατασκευάζεται το άγαλμα του Αχιλλέα για να τοποθετηθεί στην πλατεία της πόλης μας, περιμένουμε και άλλες δράσεις-ημερίδες για την ενημέρωση των συμπολιτών μας και κυρίως των μαθητών μας σχετικά με την ιστορία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Κάθε ιδέα που θα προάγει το πνεύμα των Φαρσαλινών είναι ευπρόσδεκτη. Κάθε ιδέα που θα μας φέρνει πιο κοντά στη γνώση του ποιοι είμαστε και ποιος είναι ο τόπος μας θα αποτελεί μείζον θέμα των συζητήσεών μας. Κάθε δράση που θα αποκαθιστά τον ρόλο της πόλης μας στα ιστορικά και πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλίας και αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας θα αποτελεί σκοπό ύπαρξης της Φ.Θ.Ι.Α.