Νέα-Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Συζητήσεις

Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής

Αθλητισμός

Στην Ιλιάδα, το έπος του Ομήρου, στην ραψωδία Ψ, ο Αχιλλέας αμέσως μετά τον θρίαμβό του επί του Βασιλιά της Τροίας Έκτορα, συγκεντρώνει όλους τους Αχαιούς, φέρνει από τα πλοία του διάφορα ΄΄άθλα΄΄ (βραβεία) και διοργανώνει αγώνες προς τιμήν του νεκρού φίλου του Πάτροκλου. Τα αγωνίσματα, στα οποία ο ίδιος δεν συμμετέχει, είναι όμως κριτής και αθλοθετεί, είναι η αρματοδρομία, η πυγμαχία, η πάλη, ο δρόμος, η οπλομαχία, η δισκοβολία, η τοξομαχία και ο ακοντισμός. Τα βραβεία που κάθε φορά προσφέρει ο Αχιλλέας στους νικητές είναι κύπελλα, τρίποδες, ζώα, όπλα, εργαλεία από σίδηρο και αγγεία. Ο Αίαντας, ο Οδυσσέας, ο Διομήδης, ο Μενέλαος, ο Αντίλοχος είναι μεταξύ των συμμετεχόντων και των νικητών των αγώνων. Μέσα από την περιγραφή και την εξέλιξη των αγώνων, ο Όμηρος τονίζει την αξία του ευ αγωνίζεσθαι και όχι της νίκης και δεν παραλείπει επίσης να θυμίζει με διάφορους τρόπους ότι είναι απλώς αθλητικοί αγώνες και όχι πόλεμος. Ο ποιητής περιγράφοντας τους αγώνες, δίνει σημασία όχι μόνο στην σωματική ρώμη και τις συγκεκριμένες δεξιότητες που απαιτεί ένα αγώνισμα αλλά στην τιμή που συνεπάγεται η νίκη. Έτσι στο αγώνισμα της αρματοδρομίας, ο Αχιλλέας απονέμει άθλο στον Νέστορα, ο οποίος με την σοφία του και τις συμβουλές του, καθοδηγεί και νουθετεί τον γιό του για την συμμετοχή του στο αγώνισμα και τέλος στο αγώνισμα του ακοντισμού ο Αχιλλέας δίνει το βραβείο στον Αγαμέμνονα, τιμής ένεκεν και εκτός συναγωνισμού, αναγνωρίζοντας έτσι στο πρόσωπο του ανθρώπου, με τον οποίο η διαμάχη τους του κόστισε τον θάνατο του Πάτροκλου, τις αρετές του και την συμβολή του σαν αρχιστράτηγο.

Αναφέροντας αυτό το κείμενο με συμβολικό καθαρά χαρακτήρα λόγω και της συμμετοχής του τοπικού μας ήρωα Αχιλλέα, προσπαθούμε να βγάλουμε μέσα από την λέξη αθλητισμός μερικές αρχές που σαν Φ.Θ.Ι.Α μας διέπουν. Δεν θα μπορούσε από αυτή την προσπάθεια που κάνουμε για να πάμε την πόλη μας ένα βήμα πιο ψηλά, όπως αναφέρεται στην ταυτότητά μας, να απουσιάσει ο αθλητισμός. Ο αθλητισμός όχι όμως όπως δυστυχώς τον γνωρίζουμε σήμερα αλλά ο αθλητισμός όπως οι αρχαίοι μας πρόγονοι τον δίδαξαν και τον διέδωσαν σε όλη την οικουμένη. Το μέσο με το οποίο ο άνθρωπος γυμνάζει το σώμα του, εξασκεί το νου του και καλλιεργεί τις δεξιότητές του. Άλλωστε μέσα από τη συμμετοχή στο αγώνισμα ή το παιχνίδι συντελείται και η ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών. Μέσω του αθλητισμού νιώθουμε ενεργά μέλη ενός ευρύτερου συνόλου και αναπτύσσουμε εκτός από τις ικανότητές μας και την επικοινωνία μας. Ο αθλητισμός είναι ένας θεσμός που αντικατοπτρίζει την κοινωνία και τον πολιτισμό της. Η βία στα γήπεδα, η έλλειψη ευγενούς άμιλλας, ο παράνομος και μη υγιής ανταγωνισμός που παρακολουθούμε, όχι μόνο από τις τηλεοράσεις αλλά και στους αθλητικούς χώρους της περιοχής μας, είναι δυστυχώς ο καθρέφτης μας.

Για τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητη η ύπαρξη χώρων αθλητικών δραστηριοτήτων τόσο στην πόλη μας όσο και στην υπόλοιπη επαρχία μας. Εκτός από τις υποδομές όμως το ίδιο απαραίτητη είναι και η ύπαρξη των συλλόγων, των προπονητών και των ανθρώπων γενικά που με το μεράκι τους και την αγάπη τους για τον αθλητισμό να φροντίζουν όχι να έχει η περιοχή μας αυριανούς πρωταθλητές, αλλά κυρίως να έχει ανθρώπους με παιδεία και ιδανικά.

Οι θέσεις μας είναι το ίδιο ξεκάθαρες με τις αρχές μας. Επικροτούμε και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που πραγματοποιείται στην περιοχή μας και προάγει το αθλητικό πνεύμα. Υποστηρίζουμε τις ομάδες μας, με υγιή πρότυπα, μέσω των οποίων τα παιδιά μας θα γίνουν αύριο κοινωνικοποιημένοι πολίτες. Ωθούμε κάθε συνδημότη μας, κάθε ηλικίας, ιδιαίτερα των νέων παιδιών, να συμμετέχει, στο επίπεδο που ο καθένας μπορεί, σε αθλητικές δραστηριότητες, αφήνοντας πίσω του τα άγχη, τα προβλήματα και τα άσχημα πρότυπα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Γινόμαστε όλοι μία φωνή προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς να προωθούν προγράμματα μαζικού αθλητισμού για να μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όλοι οι δημότες. Κάνοντας, τόσο ο καθένας μας ξεχωριστά, όσο και όλοι μαζί συλλογικά μία προσπάθεια, μπορούμε μέσω του αθλητισμού, του καθρέφτη που αναφέραμε παραπάνω, να ανεβάσουμε το επίπεδο της τοπικής κοινωνίας μας και του πολιτισμού μας.